Herinneringen aan de Wippolder
- Toen -

 

Het verhaal van .... Gerard Roth


Contact :

Martin van Leeuwen
Kloosterkade - Delft
Mobiel : 06 1292 4098
mvleeuwendelft@gmail.com

Kijk, daar is een verregende 2e pinksterdag goed voor: achter je laptopje maar ‘s surfen. En die site van jou stond al enkele weken bij m’n favorieten, doch ook net zo lang had ik ‘m daar laten staan.Welnu vanmiddag heb ik een groot deel doorlopen en heel veel herkenbare onderwerpen voor de geest kunnen halen.
Bedankt allereerst, voor je inspanning!
De betrokkenen zullen er zeker plezier aan beleven- om niet te zeggen  enige weemoed, verlangen, gevoel van: was ‘t allemaal nog maar zo!

Duidelijk voor mij is ook dat jullie- bedoel ik mee de besproken kennissen en vrienden- net even iets ouder zijn: ik ben van 1950 dus jullie zaten enkele klassen hoger op de school,jullie voetbalden bij de junioren in onze pupillentijd en reden op de bromfiets terwijl wij nog aangewezen waren op de fiets.

S.V.Wippolder

Maar....natuurlijk en vooral van de sv Wippolder ken ik veel van die tijdgenoten zoals Sauerbrey, van Schijndel, Kuijpers (nog veel contact mee), Hans Peter Kalis (zie 1 á 2 x per jaar) en vele andere genoemden.

Wim van der Vlist

En die Wim vd Vlist werd die ook niet Bob genoemd? Zo herinner ik mij hem. Kon goed tekenen die Bob!

Andere school- buurtvriendjes

Ik heb enkele jaren op en buiten schooltijd opgetrokken met Harm Heilbron de jongere broer van Bert. En samen met Bert Marks de jongere broer van Rob Eduard betrad ik de lagere school.Gerard Diehl had ik ook altijd veel contact mee, was van mijn leeftijd. Heel veel mee gedaan tijdens de Wippolder-tijd. En dan was er natuurlijk ook nog René van Velzen uit de Bosschastraat. Die ouders waren ook op en top verenigingsmensen! Offerden heel veel vrije tijd in de voetbalclub. De broer van René deed mij altijd denken aan Art Garfunkel.

Auto of bromfiets

Ook evident: de voortuitgang in die tijd ging heel snel! Zelf schrijf je over de enkele auto die het straatbeeld destijds sierde: nauwelijks een 10-tal jaren verder bezit je zelf een heuse PUCH of TOMOS.
De welvaart heeft zich toen razendsnel ontwikkeld.

Jubileumboek

Ben n.a.v. je site vanmiddag ook nog even op zoek gegaan naar het ooit door huisvesting Centraal Woningbeheer uitgegeven jubileumboek waarin o.a. foto’s uit de Wippolder uit de jaren ‘50. Nog niet gevonden, helaas. Blijf nog even zoeken.

Gaandeweg schieten me herinneringen of flarden daarvan te binnen, net zoals de lezers en recensenten is overkomen. Ik ga het e.e.a. roepen, zaken en/of namen die niets met elkaar hebben, doch in mijn gedachten komen tijdens het lezen van je site. Misschien heb je er iets aan, als bijdrage dus, daar gaat ie:

Winkels in de wijk en aanverwante verhalen

Hoek Nassaulaan, groenstrookje Fred. Hendrikstraat, waar nu de pinautomaat nog staat was de  winkel van dhr de Fouw, allerhande huishoudelijke artikelen en klein speelgoed

Nassaulaan –Nassauplein: heel lang was daar een benzinestation van GULF gevestigd. Bij het tanken kreeg je een kartonnen pakje met 2 kauwgomtabletjes

Peve op de Nassaulaan: het pand voorheen door rijwielhandel Schotte gehuurd: PeVe staat voor Peter Vermeulen, een detaillist in elek huish apparatuur en elek installatiebedrijf. Doch dit was lang nadat Schotting daar z’n nering had. Overigens: als ik aan Schotting denk komt daar altijd de pesterijen van Frans Veldhuis jegens Schotting in beeld. Die twee lagen altijd met elkaar overhoop, niet in de laatste plaats op initiatief van Frans.

Frans had ook een oudere broer: Ben (Nee Gerard, die heette Wim). Geen voetballer maar iemand die uiteindelijk veel heeft betekend voor de Delftse korfbalwereld. Is -dacht ik- nog enkele jaren bestuurslid geweest in de korfballerij. Iemand met een ontzettend hoog gevoel voor droge en intellectuele humor.

Nassaulaan-hoek Prof Krausstr: i.d.d. verfhandel Nieuwenhuis: behang en verfartikelen en niet te vergeten: modelbouwdozen! Had die een aparte etalage voor net aan het begin van de Krausstraat. Gingen we nog wel eens naar toe om alleen maar voor de etalage naar die fraaie dozen te kijken. B.t.w: Nieuwenhuizen woont schuin tegenover mij en drijft nog altijd een goede nering voor verf en lakken m.n. voor de industrie als groothandel aan de Lagosweg.

Hoek Nassauplein/Nassaulaan –waar nu de tattooshop zit- is zelfs een motordealer en daarna autodealer gevestigd geweest. Hoe kan dat hé? In zo’n pandje! -En op de hoek waar nu Koster hengelsport zit was vroeger elektrisch installateur van Vulpen gevestigd. Deed vooral installatie werk maar had daar ook een winkel.

Fred Hendrikstraat: M&S heeft er gezeten, lange tijd ook een slagerij, en ook zeer lange tijd een kleding/modezaak van fam de Zwart: vooral dameskleding, kousen en ook stoffen. Drogisterij de Groot zat weer daartegenover.

En op de Delfgauwseweg, het stukje van Jamin enzo, zat ook nog schoenmaker Bok. Die woonde met zijn gezin in de Colignystraat, had 2 zonen. De oudste is Piet Bok die inmiddels al heel lang een schoenenzaak in Pijnacker bezit.

En in de St Aldegondestraat zat ook nog middenin een kapper Laurier. Dat moet wel zo ongeveer de slechtste kapper van Zuid-Holland geweest zijn want zelfs wij kinderen werden daar door hun ouders niet naar toe gestuurd. De buren waren o.a. de familie van Veldhoven een groot gezin met de tweeling Eddy en Freddie. Eén van die twee jongens is vroegtijdig door een paardongeval overleden.

Komen we weer bij kappers: hoek Lipkenstraat/Delfgauwseweg ook een kapper. Er staat nog een grote gemetselde gevelsteen met “kapper” boven de deur.

En verderop, naast Bok ook weer een kapper.

Trouwens:  er waren toch schooltuintjes tegenover die winkels?!  En was er niet nog een rijtje woningen, bereikbaar via een bruggetje over het vaartje van de Delfgauwseweg op de plek waar nu het Bouwfonds zetelt?!

Overigens: dat was al wel een heel eind uit de vertrouwde, veilige omgeving van Kloosterkade, Colignystraat enz. -Julianalaan: naast BEAARTS: ook een kapper en een hele saaie boekhandel met –wel weer leuk- een bibliotheek. Achterin bij de gaskachel waren stripboeken, ook te leen, doch die aardige man vond het niet zo’n probleem als je daar eens uitgebreid zo’n stripboek ging lezen.

Iets anders: moest je naar de Fred Hendrikstraat dan ging je op de terugweg naar het J W Frisopleintje: daar stond ( staat???) een zwaar betonnen gevaarte waaro je op kon klimmen. Het materiaal was een  luxe steensoort, de platte bovenkant was door het beklimmen en erop zitten helemaal glad geworden

Ook iets anders: De Immanuelkerk is pas jaren ‘50-‘60 gebouwd, daarvoor een braak liggend stuk grond.
Nog gekker: de Maranathakerk: driehoek A v Solmslaan en Charl de Bourbonstr is nog later gebouwd en inmiddels alweer lang geleden gesloopt.-effe van de hak op de tak: van de Kloosterkade moet je toch ook wel bekend zijn met de fam Bout. Ook een familie waarvan je een 3-delige streekroman kan schrijven.

Staat mij ook nog helder bij: op de bouwplaats tegenover de portiekwoningen Schoenmakerstraat is ooit een helikopter geland. Jawel op de kleibergen van de bouwplaats betonnen TH-kolos. Moet je nu eens om komen!  Jij moet dat jezelf kunnen herinneren.

Enfin, Martin. Met deze losse eindjes brei ik er voor nu een eind aan. We zien elkaar ongetwijfeld wel weer ‘s. Nogmaals: alle respect voor je initiatief!

Hartelijke groeten,

         Gerard Roth

Gerard, geweldig! Wat een tijd heb je hier al aan besteed. Hartstikke bedankt dus voor deze leuke aanvullingen. Denk gerust nog een poosje door! Ik kom hier nog op terug met wat antwoorden!