Lodypasfoto

Herinneringen aan de Wippolder
- Toen -

 

Het verhaal van .... Lody Sonneveld


Contact :

Martin van Leeuwen
Kloosterkade - Delft
Mobiel : 06 1292 4098
mvleeuwendelft@gmail.com

7 februari 2014

Beste Martin,

 

Al Googelend op Carel Fabritiusschool -waar ik dus heb opgezeten- kwam ik op jouw website terecht. Bij jouw naam gaat er bij mij helaas geen lichtje branden. Maar ik kan me ook herinneren dat er bijvoorbeeld ook niet zoveel kontakten waren in die tijd tussen kinderen van de Keurenaer- en Carel Fabritiusschool.

Ik ben van april 1947 en woonde toen aan de andere kant van de Kon. Emmalaan, recht tegenover de fam. Vermeulen. Hun kleinzoon, Peter van Velzen, woonde bij hun in. Ik dacht begrepen te hebben dat dit  achterburen van je konden zijn. Want de huizen die daarachter gelegen waren, stonden tegenover de Carel Fabritiusschool.

Kerstbomenjacht

 

Ik herinner mij nog goed uit die tijd de strooptochten om kerstbomen te bemachtigen, daarbij had je straatgebonden groepen die zelfs probeerden bij de opslagplaats van de anderen kerstbomen weg te kapen. Ik kan mij herinneren dat ik wel eens uit een achtertuin van een huis aan de Kloosterkade achter  het huis van die fam. Vermeulen een boom heb weggekaapt. Toch niet bij jou ? :) 

De nieuwjaarsvuren in de Bosschastraat waren toen berucht, vlammen die tot de dakgoot van de op die hoek gelegen groentewinkel reikten. Ik vermoed dat deze mensen vaak doodsbang zijn gewest en dat zij degenen waren die altijd de politie belden.


Waaghals op het ijs

 

Dan herinner ik me ook een jongen van -ik dacht- de Kloosterkade, zijn naam schiet me nu niet meer te binnen. Hij was de ster met ijskraken en schotsje trappen. Hij wist veilig aan de overkant te komen over de dunste lagen ijs met hooguit een natte voet.
Zo dat waren wat winterse terugblikken, wellicht doet dit verhaal ook wat herinneringen bij jou opborrelen.

Met vriendelijke groet,
Lody Sonneveld

 

Lody,

Wat een leuk verhaal. Ik hoop dat je je nog meer weet te herinneren.
Peter van Velzen zegt mij even niets of hij moet later bij s.v. Wippolder gevoetbald hebben!
Die waaghals op het ijs was ik met mijn schoolvriendje Bert Heilbron.
Bedankt alvast.!
 

8 februari 2014

Beste Martin,

Ik sprak zo net met mijn zuster Joke , 8 jaar ouder dan ik. Zij vroeg zich af of jij geen broer had die Bram heette. 

Koningin Emmalaan

EmmalaanAls je dat poortje uitliep achter je huis, dan was het eerste bovenhuis aan de linkerkant het huis van de fam. Vermeulen. Voor zover ik me herinner, woonde aan die zijde van de Emmalaan niet zoveel kinderen. Althans niet van mijn leeftijd. Hierbij zend ik je een ansichtkaart van de Kon. Emmalaan, die rond 1956 gemaakt moet zijn. Ons huis staat er net niet op, maar de enigste en eerste auto die er in die straat te zien was, was de kever van mijn zwager, die toen bij ons op kamers was. Later kwam daar ook een witte opel bij van de vrijgezel Jan van Kralingen,  die bij zijn moeder woonde in het eerste huisje links. In die tijd was het trouwens ten strengste verboden, behalve dan wanneer er ijs was, je op het gras langs de sloot te begeven. Je moest dan zeker oppassen dat je niet gesnapt werd door een "ballenjatter". 

Muzikale aanleg

Op de volgende foto sta ik toen ik een 10 jaar oud was. Ik lag juist met een griepje op bed, toen de fotograaf langs kwam.
lodypianoMijn moeder pakte me toen maar goed in met sjaal en kamerjas om toch maar een foto te maken. Eerst heb ik enige tijd pianoles gehad van een heel leuke leraar van de Rotterdamse muziekschool in Delft, daarna privelessen van een vrouw waar het niet echt mee klikte, waardoor ik er helaas na een jaar of 3 mee gestopt ben. Terwijl mijn niveau toen toch best al redelijk was, een stuk als Fur Elise kon ik al aardig goed spelen.

 Zomaar nog wat willekeurige herinneringen die opborrelden. Nu heb ik nog niet alles gelezen op je site, wat ik overigens met veel plezier doe, dus de kans is groot dat het al vermeld is.

Wijkwinkels

Ik zag wat aanvullingen op het winkelbestand aan de Nassaulaan, maar miste de Coop  "Ons Doel" aan het Nassauplein, tegenover slagerij Gillemans, de broer van slager Gillemans naast de Gruyter. De laatste had wat vingers verloren in de gehaktmolen. En voor een dubbeltje gingen we een zak vol koekkruimels kopen bij de bakker op de hoek van de Keurenaerstraat en de Nassaulaan. Heerlijke verse stroopwafels kon je trouwens eens in de week kopen bij bakkerij  Verleg aan de Kloosterkade. Ik haalde meestal mijn snoep bij Haak.
Dan herinner ik me ook nog fietsenwinkel Hoogervorst op de Delfgauwseweg. Al onze fietsen hebben we daar gekocht. Maar op een slechte dag toen de goede man even niet goed uitkeek en linksaf naar zijn winkel afsloeg, werd hij aangereden door een auto en overleed.

De Pauwmolen

Onderweg van of naar school passeerde ik altijd de villa van één van de gebroeders Jansen -ik vermoed de rijkste- die eigenaren waren van de Pauwmolen. Daar was een heel lieve Duitse Herder in de tuin te vinden, die me altijd vriendelijk kwam begroeten. Ik heb heel wat gespeeld in de opslagplaatsen van de Pauwmolen o.a met hooibalen en  zakken  pulp e.d., waar we forten van maakten. Een van mijn betere vrienden in die tijd was Jan van Essen. Zijn ouders woonden in het huisje bij de Pauwmolen.

Kunstzinnigheden

Op de Carel Fabritiusschool had ik o.a. kontakt met Peter de Jong (van Mini & Maxi, woonde toen op de prof. Telderslaan, maar zijn opa en oma woonde in een ouderen woning onder ons) en Nico Verhulst (Schoolkade). In die tijd voerden we al vaak -zelfgeschreven- toneelstukjes op die school op, aangevuld met steeds anderen. In het 5e en 6e jaar hadden we les van juffrouw het Mannetje en toen zat ook Tom Timman in mijn klas, de oudere broer van Jan Timman. Juffrouw 't Mannetje gaf toen wat schaaklessen en organiseerde een schaakcompetitie. Andere schoolvriendjes in die tijd waren Henk v.d. Berg (Bosschastraat) en Wim van Velzen (Nassauplein).

Vriendjes en Vriendinnetjes

Vriendjes uit de buurt waren o.a. Annemarie Smit, Joop van Baarle uit de Ernst Casimirstraat en de dochter van de eigenaar van een zuivelkar aldaar -naam komt even niet boven-, Tineke van Rijswijk, Kees van Swieten en Dick de Graaf van de Emmalaan. En dan herinner ik me ook een familie aan de noordzijde van de Emmalaan, niet ver van de Schoemakerstraat die als één van de eersten een tv hadden. Op woens- en zaterdagmiddagen zaten daar dan wel meer dan 10 kinderen op de grond te kijken naar Pipo de Clown -:)

Slootje tutten

Slootje tutten dat was inderdaad ook voor mij een geliefde bezigheid, ik heb heel wat uurtjes in de polder doorgebracht. Daar was ik toen al liever dan op de kleuterschool, die vond ik echt doodsaai. Wilde je eens met iets leuks daar spelen, begon er 1 of ander verwend joch te blerren dat hij daar mee wou spelen en dan gaf de juf dat maar aan hem. Ik heb daar gelukkig maar 2 maanden opgezeten, veel interessanter was bijvoorbeeld de baggersloot (het slootje tussen de Jan de Oudeweg (daar waren toen nog geen huizen) en de oprit van de Rijksweg. Daar had je veel ondieptes en kon je met wat geluk een stekelbaarsje vangen of wat kikkerdril in een potje doen en thuis tot kikkervisjes laten uitgroeien om ze dan weer uit te zetten.

 Allerlei

Andere dingen die op de 1 of andere manier indruk hebben gemaakt was Dora Pis, de vrouw die altijd met een kinderwagen door de wijk liep, waar ze, dacht ik, kranten in ophaalde. En een kind met waterhoofd in een zijstraat van de Nassaulaan. Lacherig werd gedaan om het beeld van het naakte jongetje voor het mijnbouwgebouw aan de Julianastraat. Ik vermoed verder dat het Bert Heilbron was die altijd het langste doorging met ijssie kraken, als ik het me goed herinner was hij wat kleiner dan hetgemiddelde leeftijdgenootje.
Het verhaal van de schoolmelk is exact hetzelfde voor mij. Lauwe schoolmelk ..... yuk !!!! Ik hield van melk, TOT ik schoolmelk moest drinken, dat  maakte het voor mij ook afschuwelijk.
Er komen meer en meer herinenringen naar boven drijven, maar ik zal het hier maar even bij laten.Tot schrijvens maar weer, dan kan ik nu weer wat meer op je site gaan lezen ;) Lody Sonneveld

Lody,

 

Geweldige verhalen weer waar ook ik mij heel veel van weet te herinneren. Ga zo door. Je bent lekker bezig! Wie was "De ballenjatter" ? en hoe heette de familie waar je TV keek?
De eigenaar van de zuivelkar was waarschijnlijk de heer Bakker!
Wederom bedankt

 8 februari 2014 vervolg

Beste Martin,

 Wat aanvullingen

De bakkerij op de hoek Keurenaerstraat en Nassaulaan was bakkerij de Jong als ik het wel heb. Ik heb mijn zus ook de link naar jouw site gegeven. Zij heeft ook van de verhalen genoten. Helaas houdt zij er niet zo van op internet met foto's te staan, want ik had een paar leuke foto's van haar op het ijs.
Volgens mijn zus zat er voor groenteboer Karstens een manifacturen winkel in die zaak. Ik kan mij dat niet herinneren. De namen van mijn andere broers zijn Jan (1944) en Piet (1936), we zijn allemaal op de Schoolkade, het stukje Delft dat net achter de Pauwmolen en het viaduct gelegen was geboren, de huizen bestaan al lang niet meer. Maar in mijn geboortejaar verhuisden we toen naar de nieuwe zijde van de Emmalaan, die toen net gereed waren. Wij hadden daar gelukkig al warm water en een douche, in tegenstelling tot de vooroorlogse huizen aan de overkant.

Bij het lezen van de verhalen, kwamen er allemaal dingen boven, heel herkenbare dingen allemaal. Dom dat ik er geen aantekeningen van gemaakt heb, want het meeste ben ik alweer vergeten (1 van de zegeningen van het ouder worden ;) )

Dat vlotje varen was ook heel herkenbaar voor me, vaak gingen we daar daar dan ook aardappels piepen, want er was daar ook nog wat tuinbouwgrond in de buurt. Op een stok spietsten we aardappels en in de as van een vuurtje lieten we die dan garen, heerlijk !!! Thuisgekomen kreeg ik dan vaak op mijn donder, want mijn moeder riep dan kwaad: "heb je alweer een vuurtje gestookt". Ik had geen idee hoe ze dat wist of wie ons verlinkt had. Maar later realiseerde ik me dat het niet zo moeilijk was om te raden, een halfuur boven een walmend vuurtje hangen zal zeker te ruiken zijn geweest....
Met Joop van Baarle ging ik - toen ik op de Joost Thooft  MULO  zat- niet zo vaak meer om, mijn beste vriend was toen Loek Meyer. Die kwam achter ons in de Oudemanstraat (Professor werd net zoals Koninging zelden voor de straatnaam genoemd)  wonen, nadat de huizen waar hij woonde afgebroken werden i.v.m. de bouw van de brug naar de Veste. Hij zat op de Paulus Mulo. Loek was ook een enthousiast visser, dus liet ik me overhalen om eens met hem te gaan vissen. Zodoende zaten we in de buurt van de witte garage urenlang in een boerensloot te turen zonder ook maar iets te vangen. Dat was dus de eerste en meteen de laatste keer dat ik gevist heb  -:)

Mijn verhaal hoe ik in Roemenie terechtgekomen ben, vertel ik later wel weer, dan heb ik vast ook wel weer nieuwe herinneringen die ik met je kan delen.

 Lody

Je gaat maar door. Geweldig bedankt!
De bakkerij op de hoek van de Keurenarstraat en de Nassaulaan was bakker Lengers. Bakker de jong zat op de hoek Spekmanstraat en Johan Willem Frisostraat. Vlak naast schoemaker Rijnbende
Inderdaad was er tuinbouwgrond aan de Schoemakerstraat. Groente en bloemen werden er gekweekt op de particuliere grond voor de portiekwoningen waar nu de glaskant van de TU bibliotheek begint.

8  februari 2014 vervolg

Er stond ook een heel verhaal over kappers op je site, maar ik miste kapper Jansen, die tegenover Meyer op de andere hoek van de Krausstraat zat. In het voorste stuk zat een sigarenzaak met daarachter de kapsalon.
Beaart had ook heerlijke nasiballen, maar het ijs van Bokhoven aan de Julianalaan vonden wij net iets lekkerder. Ook zijn broer op de Boterbrug had heerlijk ijs. Zijn zoon Cees van Bokhoven heeft bij mij in de klas gezeten. In die tijd verloor hij zijn vader die in een brand om het leven kwam. Later heeft zoon Cees nog een ijszaak in de Veste gehad. Zijn oudere broer deed de zaak op de Boterbrug.
Groetjes,

      Lody

Lody,
Je haalt nu een paar dingen door elkaar denk ik! De ijszaak op de Julianalaan was niet van Bokhoven maar van Juut Beaart, een broer van Kees de patatbakker!
Je moet ons uit de droom helpen. Ik kan mij ook geen ijszaak in De Veste herinneren. Waar zat die?
Kapper Janssen staat wel degelijk vermeld in de lijst met wijkwinkels!
Verder heb ik inmiddels gevonden waar de SCHOOLKADE zich bevond. Zo dicht bij huis en nooit geweten! Ouder worden heeft dus zin! Ik ging daar wel eens pompoenen "bekijken". Die lagen daar in van die lage grondkasjes op volkstuintjes.
Groetjes,

             Martin